Content Management SYsteem

Beste Content Management Systeem [Besproken Systemen Wordpress / Wix / Squarespace / Phoenix]

Wat is het beste content management systeem om een website te maken? Moet jij als startende online ondernemer kiezen voor Wordpress / Wix of Squarespace? Of is het beter om voor een geautomatiseerde, geoptimaliseerde website bouwer te gaan zoals Phoenix van IMU of een losse page builder zoals Leadpages

In dit artikel help ik je met jouw keuze en voorkom ik dat jouw online (marketing) avontuur direct op de klippen loopt!

Wanneer jij een website wilt maken sta jij als beginner voor een lastige keuze. Je weet niet waar je de benodigde informatie moet zoeken. Dat wil zeggen: je hebt verstand van heel veel dingen, maar niet van IT / ICT / Software en andere digitale producten. En dat gaat je bij het kiezen van een content management systeem helaas zeker tegenwerken!

De eerste keuze die je moet maken bij een nieuwe website is of je het zelf gaat doen of gaat uitbesteden. En wanneer je het zelf gaat doen, welk content management systeem (CMS) ga je dan gebruiken? Het is belangrijk om een goed content management systeem te nemen dat aansluit bij jouw behoeften, want als je het foute kiest loop je het risico dat je niet groeit zoals je had gewild. Wat hierbij een probleem is, is dat elke (online) ondernemer hier een mening over heeft. En alle content management systemen zien er mooi uit als je naar de voorbeelden gaat kijken.

Maar werken ze ook hetzelfde? Daarbij moet gezegd worden dat een Content Management Systeem, net zoals andere online business tools zoals een online betaalsysteem en een e-mail marketing provider lange termijn investeringen zijn. Als je hier een fout mee maakt zul je moeten switchen en verlies je een stuk voortgang, terwijl je wel een abonnement hebt afgesloten wat (waarschijnlijk) een of twee jaar vooruit is betaald. Op dat verhaal kom ik later nog even terug! :-) 

Omdat jij op deze pagina zit ga ik er even vanuit dat jij een stukje ervaring mist, dus daarom neem ik jou vandaag mee in de meest populaire CMS systemen. Hierbij zal ik jou een aantal praktische tips mee geven die jij mee kunt nemen in je keuze! 

Hopelijk doe je er je voordeel mee! 

De Beste Content Management Systemen zijn aangepast op basis van de Google Zoekmachine en andere pull marketing kanalen. In dit artikel leg ik uit hoe het werkt!Wil jij Meer Leren over Online Marketing Strategie? Bekijk de materialen in mijn webshop eens!

Wat is een content management systeem en waar gebruik je het voor?

Zelf een eigen website maken is niet eenvoudig. Veel mensen starten zonder ervaring met het publiceren van content via internet. Ze doen dit bijvoorbeeld via social media en komen er dan achter dat ze dat niet echt kunnen controleren. Ze bezitten namelijk niet het platform en bepalen niet de ideale groeirichting of strategie!

Daarom maakt het grootste gedeelte van de ondernemers de keuze om uiteindelijk met een eigen website aan de slag te gaan, maar daar zit wel een leercurve aan vast. Ze moeten namelijk eerst een geschikt content management systeem kiezen waarop ze hun site gaan bouwen en onderhouden. 

Een content management systeem is een software platform waarop jij zelf met een gekoppelde domeinnaam een website kunt bouwen. De bekendste Content Management Systemen zijn Wordpress, Drupal en Joomla. Dit zijn gratis en open source content management systemen en (als je er mee kunt werken) erg laagdrempelig. Als je er mee werkt hoef je geen eigen website laten bouwen vanaf scratch (coderen), maar kun je meeliften op het succes van het CMS Platform. 

Ook is het redelijk makkelijk om er mee te leren werken als je er een aantal weken / maanden in verdiept. Wie een website bouwt investeert voor de lange termijn en zal er dan ook altijd beter in worden na het starten. Ook zijn er uitgebreide kennisbanken en Youtube video's beschikbaar van mensen die je er mee willen leren werken. 

Met een Content Management Systeem zoals Wordpress kun je artikelen onderverdelen in categorieën en tags, waardoor je website mooi en overzichtelijk blijft. 

Soms zijn content management systemen gratis (zoals Wordpress) en soms moet je er voor betalen.


Welk content management systeem (CMS) is het beste voor ondernemers die een website willen maken? 

Alle bovengenoemde platformen zijn populair, maar we gaan eerst naar de feiten kijken. De bron is de onderstaande video van Neil Patel; de eigenaar van de SEO zoekwoordentool Ubersuggest. Hij toonde met de onderstaande cijfers aan hoe het online marketing landschap er in het begin van 2020 uit zag. 

Op dat moment waren waren volgens een onderzoek van Digital Marketing Company 8Track de onderstaande cijfers bekend.

Disclaimer: Er gaan verschillende cijfers rond en verschillende tools meten verschillende criteria, maar deze schatting schijnt dicht in de buurt te zitten.


Aantal websites met een Content Management Systeem op het internet

  1. Het content management systeem Wordpress draait internationaal gezien zo'n 50% van de totale websites.

  2. Het content management systeem Wix draait zo'n 7% van de totale websites op het internet.

  3. Het content management systeem Squarespace draait zo'n 4% van de totale websites op het internet.

  4.  Er zijn meer content management systemen, maar die draaien volgens dit onderzoek op een kleiner percentage dan de bovenste 3.

Opvallend is dat het content management systeem Wordpress veruit de grootste is met 50% van de Websites op het internet.

Dit is geen toeval, want uit hetzelfde onderzoek blijkt dat Wordpress websites de meeste organische bezoekers krijgen uit de zoekmachine. 

Organische bezoekers zijn "gratis bezoekers" die door de zoekmachine naar je website worden gestuurd omdat jij met jouw artikelen antwoord geeft op de vraag van jouw bezoeker (in Google) en denkt dat jouw content waardevol is. Hoe dit precies werkt, kun je in mijn artikel over SEO Zoekmachine optimalisatie lezen! 

Een Wordpress website scoort veel beter dan een Wix; Squarespace of Jimdo site. De reden hiervan is dat Wordpress volledig geoptimaliseerd is voor de zoekmachine van Google en al jaren samenwerkt met Google om dit te perfectioneren. 

Daarnaast is Wordpress een Open Source content management systeem waar developers over de hele wereld dagelijks aan werken om te blijven optimaliseren. 

De andere partijen in dit rijtje zijn jonger en hebben andere prioriteiten dan zoekmachine optimalisatie, waardoor veel belangrijke functionaliteiten ontbreken. Ook werken hier veel minder mensen aan om dit te verbeteren, waardoor de techniek een stukje achterblijft. 

Doordat Wordpress beter scoort dan deze andere content management systemen en sneller werkt, geeft Google ook automatisch de voorkeur aan websites op Wordpress. 

De informatie op de websites kan simpelweg beter en sneller geanalyseerd worden door de crawlers / het algoritme van de zoekmachine en daarom verschijnen (meer) Wordpress websites bovenaan in Google.

En hierbij geldt dat eigenlijk alleen de eerste 10 resultaten per zoekwoord interessant zijn, want weinig bezoekers klikken door naar resultaten op de tweede pagina!


Websites met welk content management systeem krijgen volgens onderzoek verkeer uit de zoekmachine van Google?

In 2020 deed Neil Patel; een van de grootste online marketing influencers met een Amerikaans bedrijf onderzoek naar organische zoekresultaten in Google. De precieze uitkomst uit het onderzoek van Neil Patel is in mijn optiek schokkend:

  • 46% van de Wordpress websites op het internet krijgen organisch verkeer;

  • 2% van de Wix websites op het internet krijgen organisch verkeer;

  • Van Squarespace en Jimdo was het zo weinig, dat het niet te meten was;

Ik leg het even kort voor je uit! Je ziet dat 1 op de 2 Wordpress websites goed genoeg zijn om via de zoekmachines automatisch bezoekers aan te trekken. 

Bijna 50% van de Wordpress websites blijkt in staat te zijn om aan de zoekmachine te laten zien waar de content over gaat. En dat wil eigenlijk zeggen dat Google van mening is dat Wordpress websites de beste zijn; omdat Wordpress developers via zoekmachine optimalisatie gedetailleerd aan kunnen geven waar de content over gaat. 

Bij Wix was dat in 2020 maar 1 op de 50 websites. Oftewel: OF je moet een GEWELDIG STERKE website bouwen die alle Wordpress websites verslaat, maar anders kom jij er niet doorheen met deze systemen. 

Dat wil zeggen dat als jij een website wilt maken die vindbaar is in Google, jij beter uit voorzorg voor een Wordpress website kunt gaan; en niet het risico wilt nemen dat je na lange tijd over moet stappen.

Dit gebeurde mij in het verleden wel met Wix; en na 6 maanden moest ik overstappen naar Wordpress omdat ik geen bezoekers kreeg en het systeem niet fijn vond.

Met content management systemen kun jij mooie laagdrempelige websites bouwen voor je online business of hobby. Met welk content management systeem kun jij het beste aan de slag gaan? Ik leg het uit in dit artikel!Steeds meer Platformen vereisen dat jouw content vindbaar is op mobiele apparaten... Daarom moet jij jouw werk aanpassen aan deze markt!

Daarnaast is er ook een nieuwe trend van conversie verhogende Content Management Systemen zoals Phoenix

Tegenwoordig is er ook een trend gaande van geoptimaliseerde webbouw systemen zoals Phoenix van de Internet Marketing Unie

Dit systeem is opgezet door ervaren online marketeers en je kunt hier zonder problemen snelle, mobiel geoptimaliseerde websites mee maken die ontzettend vlug geladen worden door de Google Zoekmachine. Bovendien krijg je hier een stukje opleiding bij met de basis uitleg en aanvullende cursussen over zoekmachine optimalisatie.

Zelf heb ik ervoor gekozen om dit te gebruiken als online marketeer omdat ik niet meer tegen de problemen aan wilde lopen uit het verleden, omdat uit de praktijk bleek dat er veel werk en technische kennis nodig is om een goede website te bouwen aan de hand van Plug-Ins en andere apps.

In Phoenix is dat niet, wat het bouwproces van jouw website veel makkelijker maakt. Een nadeel is wel het prijskaartje dat er aan verbonden is, maar dat was voor mij als online ondernemer het geld zeker waard. 


Wat zijn de sterke punten en zwakke punten per Content Management Systeem?

Ieder platform heeft zijn eigen sterke punten en zwakke punten, maar we hebben dus al gezien dat je voor SEO zoekmachine optimalisatie het meest safe bij Wordpress zit. 

Uiteraard is het ook voor iedereen verschillend welk doel hij of zij wil bereiken. Sommige mensen zitten namelijk helemaal niet te wachten op een SEO zoekmachine strategie en willen gewoon een snelle, simpele site of een simpele landingspagina / salespagina die ze kunnen adverteren via social media of verkeer naartoe sturen via e-mail marketing.

Doe daarom altijd goed research naar wat jij precies wilt bereiken en laat je niet zomaar iets aanpraten. Doe onderzoek naar jouw wensen, want sommige mensen verwarren een website ook nog wel eens met een webshop, of met een systeem zoals Clickfunnels waarmee je professionele sales funnels kunt maken. Als je meer wilt leren over verschillende online marketing tools, kun je eens kijken in mijn kennisbank met Online marketing tools!

 

Wat zijn de Sterke punten van Wordpress?

  • Wordpress heeft de meeste mogelijkheden op gebied van zoekmachineoptimalisatie.

  • Het content management systeem van Wordpress is gratis te gebruiken en eindeloos te customizen met gratis of betaalde Plug-Ins.

  • Het systeem wordt door bedrijven wereldwijd omarmd om op te werken EN om er in te investeren en beter te maken.

  • Dat wil zeggen dat er ook overal goede freelancers te vinden zijn die veel verstand hebben van Wordpress.

  • Wanneer je in het content management systeem Wordpress investeert weet je zeker dat je met een systeem werkt dat in de toekomst een goede basis geeft.

Wat zijn de Zwakke punten van Wordpress?

  •  Er is veel mogelijkheid om fouten te maken met Wordpress doordat je in de war raakt. Er zit een behoorlijke leercurve in als je er geen ervaring mee hebt.

  • Er staat veel informatie online van "vage bronnen" en als beginner kun je makkelijk fouten maken waardoor je jezelf tegenwerkt op gebied van SEO. Een voorbeeld hiervan is dat meerdere Plug-Ins installeren in sommige gevallen voor problemen kan zorgen omdat er andere programmeurs achter zitten. Om dit soort beginnersfouten niet te maken is het altijd verstandig om deze cursus over online marketing en zoekmachine optimalisatie te volgen.

  • Zijn er problemen met je website? Dan los jij ze niet zomaar even op als je geen ervaring hebt. Het is voor iedereen te gebruiken, maar een redelijk complex systeem als je de diepte in wilt gaan. Wordpress is geen simpele "Drag & Drop" CMS, dus je moet dan personeel inhuren of leren coderen. Daarom kiezen veel ondernemers die daar geen zin in hebben tegenwoordig voor landingspagina software of geoptimaliseerde webbouw systemen.

Het content management systeem Wordpress is het meest gebruikte CMS Systeem in online marketing. Het werkt simpel, is gratis en heeft een normale leercurve. Ook scoort dit content management systeem goed in Google!Ik raad de meeste ondernemers aan om aan de slag te gaan met Wordpress; of een geoptimaliseerde webbouwer om hun website te maken.
Deze keuze is natuurlijk afhankelijk van de persoonlijke doelstellingen die jij hebt gesteld bij jouw website. 

Wat zijn de Sterke punten van andere Content Management systemen zoals Wix; Squarespace en Jimdo?

Aangezien ik in dit artikel tot dusver nog niet zo heel erg positief over deze content management systemen heb geschreven wil ik even snel iets rechtzetten.

Het is niet zo dat je met deze content management systemen niet kunt werken, maar het is ontzettend lastig om in de zoekmachine van Google te scoren.

En aangezien ik een online marketeer ben die afhankelijk is van de Google zoekmachine, is dat VOOR MIJ een NO-GO Zone. 

Deze Drag & Drop CMS systemen zijn uiteraard wel handig in gebruik, maar NIET om te scoren in Google. 

Je kunt deze websites eventueel wel adverteren via social media en zoekmachine marketing of er verkeer naartoe krijgen via jouw eigen e-mail marketing netwerk. 

In principe hebben ze wel sterke punten, maar niet voor de doelstellingen die de meeste online ondernemers / online marketeers nastreven.

Vraag je daarom heel goed af wat jij wilt bereiken en hoe goed jij vindbaar wilt zijn.


Wat zijn de Zwakke punten van Content Management Systemen (CMS) zoals Wix; Squarespace en Jimdo?

  • Het is niet mogelijk om geavanceerde aanpassingen te doen in het design en op gebied van zoekmachine optimalisatie.

  • Ook het indexen van deze content management systemen is trager dan bij Wordpress of een Phoenix website.

  • De laadsnelheid is trager en je bent vaak gebonden aan een kleiner netwerk van aangesloten partners die hier iets op in te brengen hebben.

  • Je kunt jouw website nooit exporteren vanuit deze programma's. Wanneer je wilt stoppen met jouw website of over wilt stappen naar een ander content management systeem raak jij al je voortgang kwijt. Wanneer je stopt met betalen, raak je je website en je posities in Google kwijt.

  • Er zijn veel minder hulptools en programma's te vinden die hiermee werken. Op het moment dat jij over wilt stappen nadat je ontevreden bent over deze software moet je opnieuw leren werken met het content management systeem dat je daarna kiest. 

Daarom sta ik niet zo open voor content management systemen zoals Wix; Squarespace en Jimdo. Als je met dit soort software wilt werken, moet je er voor zorgen dat je al je verkeer uit betaalde bronnen of e-mail marketing software verkrijgt. 

Als je dit soort software wilt hebben, kun je veel beter kijken naar de Lite versie van de SEO geoptimaliseerde Phoenix Software. 


Conclusie: Welk Content Management Systeem is het beste om een website te maken?

Er is geen perfect antwoord vanwege het feit dat niet iedereen dezelfde behoeften heeft, maar eigenlijk scoort Wordpress op alle fronten het beste in de zoekmachine van Google. Dit komt doordat er meer mogelijkheden zijn om binnen deze software aan te geven waarop jij gevonden wilt worden met jouw content. 

Echter, zit hier wel een hogere leercurve aan en daarom kiezen mensen soms voor andere CMS systemen zoals Wix; Squarespace en Jimdo. Deze lijken simpeler, maar deze scoren zeker niet zo goed in de zoekmachine van Google. Het kiezen van een systeem is dus sterk afhankelijk van HOE jij aan je bezoekers wilt komen (gratis via SEO OF betaald via SEA strategie).

Nadat je een domeinnaam hebt geregistreerd, kun je met al deze verschillende CMS systemen beginnen te werken en bouwen aan jouw content marketing strategie! Wordpress is dan de absolute winnaar op design mogelijkheden, snelheid, opleiding / beschikbare educatie en support. En aangezien het systeem eigendom is van Google geeft dit een super voordeel in de zoekmachine van Google. Je kunt wereldwijd mensen vinden die er op kunnen werken en kunt zo ook mensen aan je website laten werken die dat voor goede tarieven kunnen doen. 

Wil jij een makkelijker systeem wat gebaseerd is op Wordpress, goed scoort in de zoekmachine en zorgt dat je niet met de moeilijke aspecten zoals Plug-Ins en coderen hoeft te werken? Dan kun je overwegen om Phoenix van IMU 14 dagen gratis te testen en te gebruiken, want daarmee kom jij zeker hoger in Google! Maar daar hangt ook een prijskaartje aan wat niet voor iedere ondernemer haalbaar is.

Wordpress is de sterkste en meest voordelige partner voor een website op lange termijn. 


Heel veel succes met jouw groeiproces! Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter! 

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn Eigen Bedrijf Starten Ideeën Kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn Internet Marketing Strategie Categorie. Wil jij meer leren over belangrijke online marketing Begrippen en waardevolle online marketing tools? Bekijk dan mijn internet marketing unie kennismaterialen; mijn webshop en al mijn evergreen content zoals Internet Marketing voor Beginners!

Dan kun jij via persoonlijke ontwikkeling training aan de slag om zelf ook je resultaten te gaan verbeteren door te richten op meer autoriteit; meer organisch bereik; meer Web Verkeer; meer leads en meer omzet en winst! Voor jouw Side Hustle of een volwaardig eigen bedrijf! 

Reactie plaatsen