Twijfelen

Twijfelen en Piekeren | Hoe bouw je aan een leven zonder keuzestress en twijfel?

Sommige mensen twijfelen / piekeren over alles, maar ik kan je uit eigen ervaring vertellen: Eeuwig Twijfelen aan jezelf, je relaties en je leven gaat je op lange termijn niet verder brengen. En wanneer twijfelen verandert in te veel piekeren, kan je leven echt de foute kant op gaan. Het is beter om te leren hoe je zaken op een goede, eerlijke manier kunt evalueren en na leert denken over welke richting voor jou het fijnste aanvoelt.

Een regel daarvoor is om gefundeerde beslissingen te nemen voor dingen waar jij het meeste vertrouwen in hebt op lange termijn.

Door SMART doelen te stellen; keuzes te maken; moeilijke beslissingen te nemen en knopen door te hakken laat je dingen achter je die je niet meer wilt; en ga je achter dingen aan die je MEER wilt. Het leren maken van snelle, kleine keuzes is hierbij belangrijk, ook als het risico's met zich meebrengt.

En dat is precies waar het mis gaat bij mensen die te veel twijfelen / piekeren: Soms is het niet makkelijk om keuzes te maken, maar absoluut noodzakelijk wanneer je echt verder wilt komen in het leven. En hoe meer jij je gaat richten op het bewust maken van keuzes, hoe makkelijker het wordt om twijfel en piekeren uit jouw leven te bannen.

Daarom zal ik via dit artikel jouw visie proberen te veranderen over dit onderwerp, zodat jij snel een sterkere Mindset ontwikkeld; en hopelijk grotere successen kunt bereiken.

Twijfel niet aan jezelf! Probeer makkelijkere en snellere keuzes te maken, zonder te veel te twijfelen. Dit is erg belangrijk voor jouw persoonlijke groei.

Wat is Twijfelen / Piekeren?

Twijfelen (of piekeren) gebeurt wanneer je beslissingen moet maken en daarbij meerdere keuzes hebt (keuzestress). Je voelt je op dat moment bang om fouten te maken die invloed hebben op je leven, je financiële situatie, je relatie, je reputatie of je imago. Dat kan over moeilijke beslissingen gaan, maar in sommige gevallen ook over makkelijke beslissingen.

Meestal geldt: Hoe groter een beslissing is, hoe meer je na moet denken over de gevolgen en eventuele alternatieven. Twijfelen kan dan ook veranderen in piekeren wanneer de gevoelens te heftig worden. Op dat soort momenten kun je letterlijk slapeloze nachten krijgen of een depressie ontwikkelen. Piekeren is eigenlijk de verkeerde kant op fantaseren; omdat je in een negatieve spiraal denkt in plaats van in een positieve. Het draagt niet bij aan een goed gevoel, maar maakt de situatie erger..

In mijn review van het boek Think and Grow Rich beschrijf ik hoe het brein en onderbewustzijn focust op de manier waarop een mens denkt. Als dat positief en met levensvreugde is zal je uitdagingen en avonturen zien; maar als je negatief denkt en in problemen redeneert zal je minder snel geneigd zijn om iets te veranderen in je leven.

Voorbeelden van situaties waarin je kunt Twijfelen / piekeren

  • Je wilt een nieuw huis kopen en er zijn twee huizen beschikbaar binnen jouw budget die aan jouw eisen voldoen;

  • Je wilt een nieuwe auto kopen en moet kiezen tussen een gezinswagen of een sportief model;

  • Je hebt het goed naar je zin op het werk, maar krijgt een aanbod om bij een ander bedrijf een baan aan te nemen;

  • Je wilt een nieuwe opleiding of online cursus traject starten waarin je veel tijd en geld moet investeren;

  • Je vriendin wil met je samen gaan wonen of dringt aan op het maken van kinderen;

  • Een familielid vraagt om een lening of investering van 10.000 euro voor zijn/haar bedrijf;

  • Steeds vaker heb je ruzie met de vrouw waarmee je 10 jaar bent getrouwd en kinderen hebt. Je overweegt een scheiding;

  • Je gaat naar het feest van je nieuwe vriendin en twijfelt welke kleren het beste bij de dresscode passen;

  • Je zit in een restaurant en je weet niet of je een vlees of visgerecht wilt;

  • Mensen piekeren over het verleden, de toekomst en zelfs de dood;

Waarom speelt twijfel / twijfelen / piekeren een belangrijke rol in het leven van veel mensen?

Zoals je ziet zijn er veel voorbeelden te noemen van zaken waarover mensen kunnen twijfelen. En sommige van de bovengenoemde onderwerpen zijn ontzettend belangrijk EN kunnen grote gevolgen en risico's met zich meebrengen. Een goede voorbereiding is dan ook cruciaal om de juiste keuze te maken voor jouw unieke situatie.

Velen denken aan meerdere verschillende factoren zoals de meningen van anderen; het aankooprisico in tijd en geld; het plan van aanpak NADAT je ergens mee start en hoe uiteindelijk alles gaat verlopen wanneer het is aangeschaft. Veel mensen focussen op deze manier te veel op problemen ten opzichte van kansen. En daarom gaan ze overcompenseren in de voorbereidende fase.

Alleen het probleem is dat meer voorbereiding een keuze vaak niet makkelijker maakt als je er meer tijd aan spendeert. Je bent jezelf alleen mentaal aan het testen en pijnigen door steeds opnieuw hetzelfde scenario in je hoofd af te spelen. En als je dat te lang doet, zal je kostbare tijd verliezen om daadwerkelijk actie te ondernemen of door te gaan naar een volgend doel.

Twijfelen kost je de tijd die je ook in de voorbereiding of implementatie van iets nieuws had kunnen steken!

Hierdoor kunnen mensen die veel twijfelen niet goed beslissen wat ze moeten doen en bevriezen. "Bij Twijfel niet doen"; is een uitspraak die ik vaak voorbij zie komen in het leven. Persoonlijk ben ik het er niet mee eens. In mijn optiek mag Angst of Twijfel NOOIT een barrière vormen om iets (nieuws) te proberen dat jouw leven in positieve zin kan verbeteren; wanneer jij kunt beargumenteren waarom je dat graag wilt.

Moeilijke keuzes zijn perfect om jezelf groter en sterker te maken in lastige situaties.

Rapper Fresku schreef een nummer over Twijfelen!
Lyrics: Voor alle mensen die twijfelen; kom je daarmee verder? NEE, IK BETWIJFEL HET!
Soms zit ik maar te denken en komt alles op me af en dan voel ik de stress: vandaar dat ik twijfel.
Het enige wat mij nu nog kan stoppen op het pad dat ik bewandel naar succes is mijn eigen twijfel.


Hoe kun je stoppen met twijfelen (Tips)?

Twijfelen gebeurt altijd wanneer je een keuze moet maken tussen twee verschillende dingen. Je onderneemt WEL actie of je onderneemt GEEN actie. Aan beide situaties zit een bepaald risico verbonden, bijvoorbeeld financieel, in tijd, in reputatie / imago of in energie.

Het is verstandig om het leven niet al te serieus te nemen. Leer om genoegen te nemen met "genoeg is genoeg" en wees niet te perfectionistisch. In mijn artikel over perfectionisme loslaten beschrijf ik precies wat ik hiermee bedoel, want je wilt ook weer niet de kantjes er vanaf lopen.

Werk aan meer zelfvertrouwen en het feit dat je fouten kunt herstellen. 

Zorg voor een stabiele basis in je leven. Dat wil zeggen: zorg voor een financieel buffer en heldere persoonlijke en zakelijke doelen. Hierdoor ontwikkel je een gezonde situatie waarmee je af en toe een foutje kunt veroorloven. Echter, doordat je je doelen zo helder mogelijk maakt en ook focust op het bereiken van deze doelen zal je minder ruimte over houden om fouten te maken. 

Het twijfelen en piekeren zal daardoor minder worden, doordat je weet waar je naartoe gaat en waarom bepaalde keuzes noodzakelijk zijn. Zo ontwikkel je een radar voor jezelf die jouw beslissingen makkelijker voor je maken. Simpelweg: Meer zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je niet zoveel gaat twijfelen!

Veel dingen zijn niet zo belangrijk dat je er over moet twijfelen en piekeren...

Accepteer dat elke keuze die je maakt een foute keuze kan zijn. Constant twijfelen en piekeren gaat dat niet verhelpen. Je moet alleen beseffen dat wanneer je ergens over twijfelt, je vaak met iets bezig bent dat voor jouw gevoel (te) veel risico in je leven brengt. Het ontwikkelen van een "Move Before You Are Ready" Mindset kan er voor zorgen dat jij in beweging komt zonder veel vragen aan jezelf te stellen.

Nu zeg ik niet dat je alleen maar impulsieve keuzes moet maken, maar veel keuzes zijn vaak op een later moment nog te herstellen ALS iets tegenvalt. Als je je daarvan bewust bent, is het goed om jezelf af te vragen wat het belangrijkste is dat mis kan gaan.

Stel vooraf een duidelijke deadline voor wanneer jij jouw beslissing genomen wilt hebben.

Zorg voor een heldere deadline voor de beslissing en houd je daar ook aan. Neem hierbij de benodigde tijd, maar wel zo kort en efficiënt mogelijk. Af en toe kun je dan veilig uit-tunen zodat je even niet na hoeft te denken over de keuze die over een tijdje pas gemaakt hoeft te worden.

Je kunt ook hulp vragen aan experts, maar niet te veel aan vrienden of collega's, want deze kunnen met hun meningen jouw keuze nog moeilijker en gecompliceerd maken. Volg vooral je eigen hart en vertrouw daar blind op; tenzij het om zaken gaat waarbij anderen direct zijn betrokken.

Hopelijk heb jij veel aan dit artikel over twijfelen en piekeren gehad... Nog een laatste ding: Het gras van de buren is altijd groener! Leer tevreden zijn met wat je hebt OF neem actief, gerichte acties om iets te veranderen in je leven!

Maar blijf niet die eeuwige Twijfelaar die niks gedaan krijgt, maar ga werken aan snelle, kleinere keuzes en beslissingen met het risico dat je af en toe een foutje maakt!

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Kernvaardigheden, Competenties en Eigenschappen ontwikkelen.

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen